Hülya Denizalp

Üniversitede endüstri tasarımı okurken uluslararası gönüllü çalışma kamplarına katıldı ve dünyası değişti. 1976 yılında Gönüllü Hizmetler Derneği’nde başlayan sivil toplum serüveni, Diyarbakır ve Şanlıurfa’da dört sene süren vekil öğretmenlik deneyiminden sonra, kurucularından biri olduğu GENÇTUR ile 2000 yılına kadar devam etti. Seksenli ve doksanlı yıllarda yurtiçi ve yurtdışında gençlere yönelik çeşitli faaliyetler yapan tek kuruluş olan Gençtur’un bir sosyal girişim; kendisinin de bir sosyal girişimci olduğunu ancak 2000 yılında dünyada sosyal girişimciliği ilk defa tanımlayan Bill Drayton’un kurduğu ASHOKA ile tanışınca anladı. (Uluslararası Sosyal Girişimciler Ağı: www.ashoka.org)

Bir sosyal girişimci olarak Hülya Denizalp’in ilkleri

  • 1991 Yılında arkadaşları ile birlikte Türkiye’de çocuklara yönelik kamplar yapmaya başladılar.
  • 30 ülkeden 49 üyesi bulunan Avrupa Gönüllü Kuruluşlar Birliği’nde dört yıl başkan yardımcısı olarak görev aldığı dönemde Avrupa’da “STK’larda Yönetim Eğitimi” nin ilk defa yapılmasına önayak oldu.
  • 1999 yazında, çocuk yaz okullarında gönüllü danışmanlık yaptığı TEGV’de (Eğitim Gönüllüleri Vakfı) bir STK’da ilk defa bir Gönüllü Koordinasyon Merkezi’nin kurulmasında görev aldı.
  • 2002’de Ashoka Türkiye’nin ilk kurucu direktörü oldu.
  • 2004 yılında Türkiye’de ilk sosyal girişimcilik eğitimlerini vermeye başladı
  • Bilgi Üniversitesi’nde ilk Sivil Toplum Eğitimleri başladığında seçici üye oldu ve üniversitenin ilk “gönüllü yönetimi” derslerini verdi.
  • 2012 Bahar Döneminde Türkiye’de ilk defa, Işık Üniversitesi’nde lisans düzeyinde “sosyal girişimcilik” derslerini verdi.
  • 2016 yılında Türkiye’de ilk defa lisans üstü seviyede Sosyal Girişimcilik dersini İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde vermeye başladı.
  • STGM (Sivil Toplum Geliştirme Merkezi) için Sosyal Girişimcilik Rehberi hazırladı. Türkiye’de konusunda hazırlanan ilk rehberdir. (www.stgm.org.tr)  
  • Gönüllü çalışmaların bireysel ve toplumsal gelişime katkıları anlatmak için okul dışı eğitimle ilgili bir internet sitesi kurmuştur. Bu site, alanındaki ilk Türkçe sitedir. (www.egitimheryerde.org).

Yapılanmasına ön ayak olduğu ve kuruluşunu gerçekleştirdiği oluşumlar

  • GENÇTUR; Kurucularından birisi olduğu GENÇTUR’un yönetim kurulunda yer almaktadır.
  • UGK;  UNV (Birleşmiş Milletler Gönüllü Programı) yönderliğinde kurulan – Ulusal Gönüllülük Komitesi nin de kurucularındandır.
  • STGM’ nin (Sivil Toplum Geliştirme Merkezi) kurucu üyelerindendir.
  • YAŞÖM; 2009 yılında, Yaşayarak öğrenmenin önemini ve gereğini yaygınlaştırmak ve daha çok gencin faydalanmasını sağlamak için gençlerle birlikte kurduğu YAŞÖM’de yönderlik yapmaktadır.Yaşayarak öğrenme merkezi- www.yasom.org
  • Doğu Batı Kampı; 2008 yılında başlattığı kültürlerarası öğrenmeyi amaçlayan Doğu Batı Kampı’nı da gençlerle birlikte yürütmektedir www.doğubati.org
  • İMECE; 2006’da ASHOKA’dan ayrıldıktan sonra, sosyal fayda sağlamak isteyen arkadaşları ile birlikte,İstanbul’da yüksek okulda okumaya gelen kız öğrencilerin maddi olarak desteklenip, rehberlik yapılması için kurdu.

Gönüllülük ve sosyal girişimcilik alanlarındaki çalışmaları

2011 yılında Kadir Has Üniversitesi’nde başlayan “Sosyal Girişimcilik Sertifika” programının Koordinatörlüğünü, SOGLA ve Özyeğin Üniversitesi Sosyal Değişim Laboratuarının mentorluğunu yaptı. İstanbul Üniversitesi STK yüksek Lisans programında “Sosyal Girişimcilik ve Gönüllü yönetimi” derslerini veren Hülya Denizalp;  Sabancı Vakfı Fark Yaratanlar, Bilgi Üniversitesi ve Okan Üniversitesi Genç Sosyal Girişimciler yarışması jüri üyeliği, SSPK (Sosyal Sorumluluk Projeler Kongresi) danışmanlığı yapmaktadır.

Gönüllü Yönetimi, Sosyal Girişimcilik, “Bireysel & toplumsal gelişimde gönüllülüğün önemi” “Kültürlerarası Öğrenme” gibi kendi geliştirdiği içerik ve uygulamalarla her yıl Türkiye’nin pek çok şehrindeki üniversite ve STK’larda da eğitmenlik ve danışmanlık yapmaktadır. Bu alanda 2004 yılından beri de dünyanın pek çok ülkesinde 300’ün üstünde eğitim vermiştir.  

Açık Radyo’ da 2002’den beri “Gönüllülük ve Sosyal Sorumluluk” programını yapan Denizalp, 2010 yılından beri de  “Sosyal Girişimcilik” da konusunu işlemektedir.

Facebook sayfasında ve blog’unda radyo programlarını ve medyada yer alan sosyal girişimcilik alanındaki iyi örnekleri paylaşmaktadır.

www.facebook.com/groups/171219466324167/?ref=br_rs  (www.sosyalgirisimcilik.biz)

Eğitim konusundaki çalışmaları; 2006 yılından beri Non-formal ve İnformal Eğitim konusundaki çalışmalarını teorik ve pratik olarak sürdürmektedir. “Gönüllü çalışmaların bireysel ve toplumsal gelişime katkıları” konulu çalışmalarını çeşitli kuruluşlarla paylaşmaktadır.

3F; Okul dışı faaliyetlerin önemine dikkat çekmek için, bulduğu 3F formülüyle, çözümün parçası olmak isteyen her kişi ve kurum ile iş ve güç birliği yapmaktır.

3F = Fark et – Fark ettir – Fark yarat

Basılı yayınlar

  1. STGM- Sosyal Girişimcilik Rehberi; Hülya Denizalp tarafından hazırlanan bu rehberin ilk baskısı 2007 ilk baskı- ikinci baskısı 2009
  2. Bir Gönül Hikayesi; Füsun Öztük’ün Hülya Denizalp ile yaptığı bu nehir söyleşi e-kitap olarak yayınlanmıştır.
  3. Türkiye’de Sosyal Girişimcilik Vakaları: UNDP tarafından Türkiye’de örnek Sosyal girişim olarak 2011 yılında seçilen GENÇTUR ile ilgili çalışma 2012 yılında Bilgi Üniversitesi tarafından yayınlanmıştır.

Sosyal Girişimciliğin annesi diye tanımlanan Hülya Denizalp, sosyal girişimcilerin desteklenmesi, sosyal girişimciliğin tanıtılıp, yaygınlaştırılması için çalışmalarına devam etmektedir.